Alışveriş Merkezlerinde Güvenlik

Son zamanlarda El-Şebab isimli terör örgütünün alışveriş merkezlerine düzenlediği terör saldırıları ve dünya genelinde gerçekleşen bireysel saldırılar, başta ticari gayrimenkul ve AVM sektörü olmak üzere dünya genelinde toplumun birçok kesimden insana endişe yaşatmıştır. Bu durum, sektör yöneticileri ile güvenlik uzmanlarını, müşterilerin ve çalışanların kendilerini güvende hissedeceği, uygun, etkili ve dengeli bir güvenlik hizmeti araştırmaya yöneltmiştir.
Bu noktada sektör liderlerinin duyduğu en temel endişe, radikalleşmiş kişilerin bireysel olarak düzenlediği saldırılar olarak belirtilmektedir. Özellikle Avrupa’da gerçekleşen saldırılar, bu tarz endişe duyulan bireyler tarafından işlenmiştir. Bu teröristler genelde; geniş ağlara sahip terör örgütlerinden bağımsız olarak tek başlarına hareket ederler. Bu durum da genel istihbarat uygulamalarının, bu bireylere karşı kullanılmasını imkansıza yakın derecede zor kılmakta ve teröristlerin yakalanma noktasında, otoritelerin işlerini daha da güç hale getirmektedir. Bu nedenle yalnızca güvenlik tedbirleri almaya değil aynı zamanda bu tarz saldırılara nasıl cevap verileceği ile ilgili taktiksel stratejilere de odaklanılmalıdır.

Bu tarz bombalı ya da silahlı saldırıların en belirgin özelliği çok kısa bir süre içerisinde gerçekleşmeleridir. Dolayısı ile teröristler saniyeler içerisinde saldırmaktadırlar. Emniyet güçlerinin bu saldırılara verdiği karşılık hızlı olsa da etkin ve yeterli olmadığı noktalar olabilir. Tam anlamıyla etkin bir güvenlik sağlanması adına, her organizasyonun bu saldırılara karşılık verecek derecede iyi eğitimli güvenlik memurlarından oluşan bir ekibi olması gerekmektedir.

Kurulacak bu ekibin ve geliştirilecek taktiksel stratejilerin etkinliğini korumak adına aşağıdaki maddelere dikkat edilmesi faydalı olacaktır;
Silahlı güvenlik personelinizin, saldırılara karşılık verme konusunda yeterli eğitimi aldığından ve bu tür olaylarla başa çıkma konusunda fiziki, mental ve taktiksel açıdan da hazırlıklı olduğundan emin olun.
Personelinizin, saldırı anında en etkin karşılığı vermesi açısından nerede ve nasıl konuşlanacağını bildiğinden emin olun.
AVM içerisinde ve çevresinde sürekli olarak şüpheli ve sıra dışı davranış sergileyen kişilerin gözetimini ve takibini yapacak gizli güvenlik personeli bulundurun.
Gizli güvenlik personeli bulundurduğunuzu, çeşitli bildiriler ve ilanlar yoluyla halka duyurun. Bu durumun, saldırı planı içerisinde bulunan teröristlere karşı caydırıcı bir rolü olacaktır.
Gizli güvenlik personelinin kullanılması durumunda ise bu personelin, saldırı esnasında saldırıya karşılık verecek emniyet güçleri tarafından sizin personeliniz olduğunun bilindiğinden emin olun.
Bu durumdan daha da önemlisi şirketlerin ve yöneticilerinin, bu saldırıları nasıl önleyeceği ile ilgili geliştirmesi gereken stratejilerdir;

Sahaya çıkın! Güvenlik memurlarınızın görevlerini sahada icra etmelerini sağlayın. Bu sayede personeliniz, var olan tehdidi, korunmakta olan bölgeye erişmeden tespit edip engelleme fırsatına sahip olacaktır.
AVM girişlerinde bulunan güvenlik kontrollerini etkin kullanın!
Kim aranmalı? Kim aranmamalı? Tam olarak ne aranmalıdır?

Kişiler, çantalar ve eşyalar ne zaman ve ne şekilde fiziksel olarak aranmalıdır?
Şüphe duyulması durumunda, kişiler ne zaman ve nasıl sorgulanmalıdır?
Güvenlik personelinizi ve çalışanlarınızı eğitin! Çalışanlarınızın, şüpheli bir durum tespit etmesi durumunda; bu durumu kime ve nasıl raporlamaları konusunda herhangi anlaşılmayan bir nokta olmadığından emin olun. Bu nedenle, güvenlik personelinizin şüpheli işaretleri tespit etme ve yorumlama konusunda da eğitimli olması büyük bir önem taşımaktadır.

Yukarıda belirtilen tavsiye ve stratejileri mevcut güvenlik önlemi olarak uygulayan AVM ve tesisler bulunmaktadır ve bu sayede sonucu ciddi boyutlara ulaşabilecek saldırıları, gerçekleşmeden engelleyebilmişlerdir.

Kaynak: http://chameleonassociates.com/homeland-security/terrorist-threats-malls-mitigation-tips/