2015 Mayıs Ayı Güvenlik Değerlendirmesi

Ülke gündemi; yaklaşan seçim süreci ile birlikte son derece yoğun ve sıcak bir hal almaya devam ediyor.Son dönemlerde adından sıklıkla söz ettiren DHKP-C, bu ay da gündeme bomba gibi düşen iki ayrı saldırı gerçekleştirdi.

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na silahlarla giren  DHKP-C üyesi  iki terörist, Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı odasında 8 saat rehin tuttu. Teröristler, görüşmeler sürerken bir yandan da, Berkin Elvan soruşturma dosyasına ulaştı. Eylemciler, savcılık ve Emniyet arasındaki yazışmalar ve Emniyet’ten savcılığa gönderilen olay günü bölgede görev yapan polislerin vesikalık fotoğraflarını, sosyal medya üzerinden paylaştı.Yapılan müzakerelere rağmen herhangi bir olumlu sonuç alınamayan rehin alma olayı, özel harekatın başlattığı operasyonda iki teröristin ölümü ve savcının şehit olması ile sonuçlandı. Teröristlerin, Adalet Sarayı’na avukat cübbesiyle geldiği belirtildi.Sahte avukat kimliğini gösteren teröristler, bu nedenle X-ray cihazından geçmeden ve aranmadan adliyeye silahlı olarak girebildi. Avrupa’nın en büyük adliye sarayı olarak inşa edilen Çağlayan Adliyesi’nin girişinde havalimanlarındakine benzer güvenlik önlemleri yer alıyor. Dava için gelenler, tepeden tırnağa aranıp X-Ray cihazından geçirildikten sonra içeriye alınıyor. Yasal düzenlemeler uyarınca sadece kimlik gösteren avukatlar içeriye girerken aranmıyor.

Bu terör olayının gerçekleşmesinden bir gün sonra DHKP-C, bu kez de İstanbul Emniyet Müdürlüğüne saldırı düzenledi. Emniyet Müdürlüğü binasının girişine uzun namlulu silahla gelip ateş açmaya başlayan DHKP-C üyesi kadın, saldırısını iki tane el bombası atarak devam ettirmiştir. Bombalardan yalnızca biri patlarken, emniyet güçlerince karşılık verilen çatışmada terörist yaşamını yitirmiş, iki polis memuru ve bir sivil vatandaş da yaralanmıştır.

Bu iki ayrı saldırının ardından, özel harekat birliklerinin yapmış olduğu eş zamanlı baskınlarda yüze yakın kişi göz altına alınmıştır.

Kamu binaları ve çevresinde gerçekleşen bu terör eylemleri, özellikle,özel güvenlik sektörü çalışanları için büyük önem arz etmektedir.Güvenlik görevlilerinin, Kimlik kartı kontrolü,Şüpheli davranış analizi, kalabalık ve kriz yönetimi gibi konularda farkındalıklarının arttırılması sağlanmalı ve yaşadığımız üzücü olayların bir benzerinin yaşanmaması adına önleyici faaliyetler alınması gerekmektedir.”

Dünya gündeminde ise yine IŞİD vardı.Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’de, ABD Başkonsolosluğu önünde bombalı araçla düzenlenen ve IŞİD’in üstlendiği saldırıda 3 kişi öldü, 8 kişi de yaralandı. Ölenlerden ikisinin Türk olduğu açıklandı.Yine, Bağdat’ta iki ayrı bombalı araçla düzenlenen saldırıda ise 29 kişi hayatını kaybetti.

Sosyal medyayı çok aktif kullandığı, hatta destekçilerini sosyal medya aracılığı ile bulduğu bilinen IŞİD’in paylaştığı kan donduran bebek fotoğrafı, sosyal medya başta olmak üzere, hızla, basın organlarında yerini aldı. Yeni doğmuş bir bebek, el bombası, silah ve örgütün bebek için hazırladığı kimlik kartı görünen fotoğrafla birlikte verilen mesajın ise “Bu çocuk yalnızca bizim için değil, sizin için de risk olacak” olduğu belirtildi.