2015 Yılı Haziran Ayı Güvenlik Değerlendirmesi

Geride bıraktığımız Mayıs ayı, seçim sürecinin yarattığı tansiyon ile birlikte sıcak gündem başlıklarına sahiplik etti. Yoğun ve olaylı geçen 1 Mayıs’ın ardından yaşanan olaylardaki faillerin terör ile bağlantısı olabileceği belirtilmişti. Bu duruma istinaden, İstanbul’un 10 ayrı ilçesine eş zamanlı operasyonlar düzenleyen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, 20 şüpheliyi gözaltına aldı. Çevik Kuvvet ve Özel Harekat ekiplerinin de katılımı ile 800 kişilik bir ekip ve polis helikopterlerinin desteği ile düzenlenen operasyonun, terör örgütü MKP’ye (Maoist Komünist Partisi) yönelik olduğu belirtildi. Operasyon sonucu yapılan incelemelerde uzun namlulu tüfekler ile birlikte çeşitli silahlar ve çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.

Bu sıcak gelişmenin dışında ülkenin birçok bölgesinde, seçim döneminin gerginliği yükselişine devam etti ve çeşitli siyasi partilere yönelik saldırılar gündemi meşgul tuttu. Bu saldırılarda can kaybı yaşanmaması olaylar ile ilgili tek sevindirici nokta olurken, ülke Bursa kentinin Gürsu Belediye Başkanına yapılan saldırı ile sarsıldı. Kendisinden terfi talep eden zabıta memuru ile yaşadığı tartışma sonucu memurun silahlı saldırısına maruz kalan ve başına isabet eden kurşun ile yaşamını yitiren Belediye Başkanı Cüneyt Yıldız ülke genelinde büyük bir üzüntü yaşattı.

Diğer olayları incelediğimizde; ilk olarak HDP’nin Adana ve Mersin il/ilçe başkanlıklarına yapılan bombalı saldırılar karşımıza geliyor. Adana’daki patlama, ilçe başkanına gönderilen kargo paketinin açılması sonucu infilak eden bombadan dolayı 3 kişinin yaralanması ile sonuçlanmıştır. Mersin şehrinde ise göndereni ve alıcısı belli olmadığı için parti binasının terasına bırakılan saksının, içerisinde bulunan çiçeğe yerleştirilen bombanın patlamasından dolayı yine 3 kişi yaralanmıştır. Bu iki saldırı ile ilgili en dikkat çekici ortak nokta ise; saldırıların eş zamanlı gerçekleşmesi olarak kayıtlarda yerini aldı.

Bir diğer siyası saldırı ise AKP seçim otobüsüne gerçekleştirildi. Batman ilinde seçim mitingi gerçekleştirecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kenti ziyaret edeceği gün yapılan silahlı saldırıda can kaybı yaşanmazken, yapılan bu saldırı ülke genelinde ses getiren olaylar arasında yer aldı.

Ülkemizde bu sıcak gelişmeler yaşanırken; uluslararası anlamda terör biraz daha ön plandaydı. Makedonya’nın kuzey bölgesinde yer alan Kumanova kentinde, güvenlik güçlerinin başlattığı ve 28 saat süren terör operasyonunda 8’i polis olmak üzere toplamda 22 kişinin öldüğü ve 37 polisin de yaralandığı belirtildi. Bölgede bulunan 60’a yakın ev çatışma esnasında yıkılırken, yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda 40 kişiden fazla üyesi bulunan paramiliter grubun liderinin, 2001 yılında ülkede yer alan isyanlarda da başrolde olduğu belirtilmiştir.

IŞİD örgütü ne yazık ki geçtiğimiz ay da sınırlarımıza yakın bölgelerde dehşet saçmaya devam etti. Örgütün, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan antik kent Palmira’da bir hafta içerisinde, yarısı kadın ve çocuklardan oluşan 67’si sivil 217 kişiyi öldürdüğü belirtildi. Mayıs ayı içerisinde Irak’ta bulunan Anbar bölgesi ve özellikle büyük bir öneme sahip Ramadi kentini de ele geçiren IŞİD, burada da düzenlediği intihar saldırıları ile 30 kişinin ölümüne yol açtı. Suudi Arabistan’ın El Katif bölgesinde bulunan bir camiye yaptıkları bir diğer intihar saldırısında da 20 kişinin ölümüne ve 50 kişinin yaralanmasına yol açan azılı örgüt, Mayıs ayı içerisinde gerek yerel gerekse uluslararası basında kendine geniş bir yer edindi.