2015 Yılı Nisan Ayı Güvenlik Değerlendirmesi

Yeni yılın ilk gününden beri sıcak geçen gündem, Mart ayında da aynı yoğunlukta devam etti.Ülke gündemini en çok meşgul eden olaylar; Nevruz kutlamaları, üniversitelerdeki öğrenci kavgaları, silahlı saldırılar ve soygunlar oldu.

Ülke genelinde birçok noktada kutlanan Nevruz, başta İstanbul ve Diyarbakır olmak üzere birçok şehirde çeşitli olaylara sahne oldu. İstanbul’da meydana gelen olaylarda polis kuvvetleri ile gruplar arasında yaşanan çatışmalarda bir kişi yaşamını yitirdi. Toplu taşıma araçlarına ve istasyonlarına saldırılarda bulunuldu. Şanlıurfa’da yapılan güvenlik araması sırasında bir araçta uzun namlulu silahlar ele geçirildi. Polis güçlerinin uyarı ateşi açmak zorunda kaldığı olaylarda, kent genelinde birçok yaralanma vakası olduğu bildirildi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde Nevruz kutlamaları sırasında, farklı görüşleri savunan iki öğrenci grubu arasında gerginlik ve ufak çaplı bir arbede yaşanırken,İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi’ndeki kutlamalar esnasında yaşanan arbede ise iki öğrencinin yaralanması ile sonuçlandı. Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde yaşanan çatışmanın boyutu ise daha büyüktü.İl Emniyet Müdürlüğü durumu kontrol altına almak için çevik kuvvet ekipleri ve toma araçları ile müdahale etmek zorunda kaldı. Aynı üniversitenin farklı bir fakülte binası önünde el yapımı bomba tespit edilmesi de durumun ciddiyetini daha da yükseltti. Marmara Üniversitesi’nde de karşıt görüşleri savunan öğrenciler arasında yaşanan çatışmalarda polis müdahalesi yapıldı ve üç öğrencinin yaralanması ile sonuçlandı.

Ülke gündemini yakından ilgilendiren,çözüm sürecini sabote etme amacı ile planlanan bir canlı bomba eylemi,terör örgütü PKK üyelerinin hücre evine yapılan baskınla engellenmiştir. Geçtiğimiz ay ses getiren bir diğer olay ise, İBDA-C örgütüne yakınlığı ile bilinen ve çeşitli platformlarda IŞİD örgütünü desteklediğini belirten Adımlar Dergisi’nin bürosuna yapılan bombalı saldırı olmuştur. Kuruluşunu,19 Mart 2015’te, sosyal medya üzerinden yaptıkları bir açıklamayla duyuran Halk Savunma Birliği isimli örgüt bu saldırıyı üstlenmiştir.

Nijerya’da korku salmaya devam eden ve Mart ayının sonlarına doğru gerçekleştirdiği köy baskınında, 11 yaş ve altı, 500 çocuğu kaçıran Boko Haram örgütü, IŞİD örgütüne bağlılıklarını ilan etmiştir. Birçok coğrafyada etki göstermeye başlayan IŞİD, tüm dünyada ses getiren ve 23 kişinin ölümü ile sonuçlanan Tunus Bardo Müzesi saldırısını da üstlenmiştir. Bu silahlı saldırının ardından, Yemen’in başkenti Sana’da, Cuma namazı sırasında, iki farklı camiye bombalı saldırılar gerçekleştirmişlerdir.Bu saldırılarda,tamamı, karşı oldukları bir mezhebe mensup olan 142 kişi hayatını kaybetmiş ve en az 351 kişi yaralanmıştır.

Diplomatik anlamda Türkiye için de tehdit oluşturan IŞİD, İngiltere’de bulunan bir gözlemevinin yaptığı araştırmaya göre, örgütüne, son üç ay içerisinde 400 çocuk katmıştır. Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek örgüte katılmaya çalışanların sayısı geçtiğimiz ay yükseliş göstermiştir. Gaziantep’te, Fransa, Rusya, Kırgızistan ve Rusya uyruklu 6 kişi ve Endonezya vatandaşı 13 kişi yakalanmıştır. Şubat ayında örgüte katılan 3 İngiliz gencinin ardından, geçtiğimiz ay da 9 tıp öğrencisinin ülkemiz üzerinden geçerek örgüte katıldıkları bildirilmiştir. Elde edilen istihbaratlar sayesinde, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 3 İngiliz vatandaşı, Ankara’da ise yine aynı milliyetten genç bir kadın, örgüte katılmadan yakalanmıştır.

Bu durum, dış basında ülkemiz prestijine de gölge düşürmeye sebep olmuş,İsrail hükümeti tarafından vatandaşlarına yapılan uyarılarda, tatil için gidilmemesi gereken ülkeler arasında Türkiye de yer almıştır.

Bu ay,ülke gündeminde, birçok silahlı saldırı haberi de yer buldu. Samsun’da,nüfus müdürlüğü binasında, başkasına ait bir kaydı talep eden kişi, olumsuz yanıt alması üzerine,pompalı tüfek ile saldırı gerçekleştirmek istemiş ancak görevlilerin müdahalesi sonucu etkisiz hale getirilmiştir.Polis yetkililerinin aldığı ihbar doğrultusunda, Gebze – İstanbul istikameti tem otoyolunda durdurulan bir araç içerisinde yüklü miktarda patlayıcı, ağır makineli ve zırh delici silahlar yakalandı. Konya’da, kurusıkı silah ve tüfeklerin namlularını değiştirerek yasadışı satış yapan bir şebekeye yapılan baskında yüksek miktarda mühimmat ve silah ele geçirilmiştir.