2015 Yılı Temmuz Ayı Güvenlik Değerlendirmesi

Ülkemiz, geride kalan seçim dönemine kadar son derece yoğun bir süreç geçirmiş ve yaşanan birçok sıcak gelişme ile gündemin nabzı sürekli yüksek kalmıştı. Seçim sonrası kısmen daha sakin bir gündem yaşanmasına rağmen yaşanan bazı gelişmeler tansiyonun tekrar yükselmesine sebep oldu.

Uzun süredir sonuca ulaşması beklenen çözüm sürecini sabote etme sabotaj çalışmaları ne yazık ki geçtiğimiz ayda devam etmiştir. Diyarbakır Valiliği’nin yaptığı açıklamaya göre,Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan ihbarı değerlendiren emniyet yetkilileri, PKK mensubu olduğundan şüphelenilen bir kişiyi şehrin işlek caddelerinden biri üzerinde durdurmuş ve yapılan aramada, sırt çantasının içinde, 3 adet tahribat gücü son derece yüksek boru tipi bomba ele geçirilmiştir. Aynı bölgede alınan diğer ihbarların değerlendirilmesi ile birlikte yapılan baskınlar sonucu; toplamda 17 adet aynı tip bomba ele geçirilmiştir.Ele geçirilen bombaların muhtemel toplumsal olaylarda,kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik saldırılarda kullanılmasının planlandığı değerlendirilmektedir.Yine, İstanbul ve Ankara merkezli olmak üzere baskın operasyonları düzenleyen emniyet yetkilileri, çeşitli illerde yaklaşık 20 örgüt üyesini gözaltına alırken çok sayıda da doküman ele geçirmiştir.

Uluslararası gündemde ise yine IŞİD yer almaya devam ediyor. Haziran ayı içerisinde Suriye’de bulunan muhalif güçler ile sıcak çatışma halinde bulunan IŞİD, çatışmalarını ülke sınırlarına çok yakın noktalara taşıdı. Sınıra yakın köylerden silah ve patlama seslerinin duyulmasından dolayı bölge sakinlerinin endişe duyması ile birlikte, Türk Silahlı Kuvvetleri sınır bölgesinde güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardı.TSK tarafından iki ülke arasında bulunan mayınlı bölge sayısı arttırılırken, yasadışı geçişlerin engellenmesi ve çatışmaların daha fazla ülke sınırına yaklaşmaması adına, sınır bölgesi çevresinde hendek kazı çalışmalarına başlandı.

Suriye’nin yanı sıra ölümcül saldırılarına Irak’ta da devam eden IŞİD’ın geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği çeşitli intihar saldırıları 20’ye yakın ölüm ve 40’a yakın da yaralanma vakası ile sonuçlanmıştır. Palmira antik kentini ele geçiren IŞİD’ın yapılan son açıklamalarında tüm kente bomba döşediği belirtilmiştir. Tüm bu gelişmelerin ardından, Ramazan Ayı’nın gelmesi ile birlikte terör örgütünün sözcüsü tarafından katliam çağrısı yapıldı. Hemen bu çağrı sonrasında örgütün Suriye’nin Haseke kentine yaptığı saldırılar sonucu 50 kişi yaşamını yitirmiştir. Saldırıların devam etmesi beklenmektedir.