2016 Yılı Nisan Ayı Güvenlik Değerlendirmesi

Ankara ve İstanbul’da yaşanan terör olayları, gerek ülke genelinde gerekse uluslararası alanda büyük bir yankı yaratırken, toplum genelinde de müthiş derecede bir güvenlik krizi yarattı.
Mart ayında gündeme etki eden ilk terör olayı, İstanbul’da yaşandı. DHKP-C örgütünün, Bayrampaşa’da bulunan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne el bombaları ve otomatik silahlarla düzenlediği saldırı ile ilgili tek sevindirici nokta herhangi bir can kaybının yaşanmamış olmasıdır. Ankara’da ise, Şubat ayında yaşanan bombalı araç saldırısının benzeri bir saldırı daha yaşandı. 36 kişinin yaşamını yitirdiği ve 120’den fazla kişinin yaralandığı bu saldırıyı TAK terör örgütü üstlenmiştir. Başkentin en yoğun bölgesinde seyir halinde bulunan bir aracın infilak ettirilmesi yoluyla gerçekleştirilen saldırı, intihar saldırılarına yeni bir boyut kazandırmıştır. Bir önceki saldırının da aynı şekilde düzenlendiği göz önüne alındığında, bundan sonraki günlük yaşantımızda bu tür saldırılara karşı da dikkatli olunması gerekmektedir.

Ankara saldırısından bir hafta sonra, İstanbul’un gerek iş, gerekse eğlence bakımından kalbi olarak kabul gören Beyoğlu semtinde düzenlenen intihar saldırısı, ülkede yaşanan terörü doruk noktasına çıkardı. IŞİD örgütü tarafından düzenlenen saldırı, yaşamını yitiren 4 kişinin turist olmasının da etkisiyle, dünya genelinde de ses getirdi.Ocak ayında Sultanahmet Meydanı’nda yine IŞİD örgütünün düzenlediği saldırının ardından bu saldırının gerçekleşmesi, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda İstanbul şehrinin güvenlik seviyesi ile ilgili spekülasyonlar yaratılmasına sebep oldu. Saldırının ardından sosyal medyada dolaşan güvenlik tehdidi içerikli mesajlar dolayısıyla İstanbul nüfusunun büyük bir çoğunluğunun hafta sonu evden dışarı çıkmamayı tercih ettiği görüldü.

Terörün etkisi Mart ayında yalnızca yerel değil küresel boyutta da büyük bir ivme ile devam etti. Afrika, Asya, Avrupa ve Orta Doğu’da yaşanan olaylar, terörün zaman ya da mekan ayrımı yapmadığını bir kez daha kanıtladı.

Fildişi Sahilleri’ nin Abidjan kentindeki turizm bölgesi Grand Bassam’da bulunan üç farklı otelin sahil kısmına yapılan silahlı saldırılar sonucu ikisi asker olmak üzere toplamda 16 kişi yaşamını yitirdi. El Kaide bağlantılı lokal bir terör örgütünün üstlendiği saldırıda, saldırıyı düzenleyen 6 terörist güvenlik güçlerince etkisiz hale getirildi.

Geçtiğimiz ay gerçekleşen bir diğer önemli olay ise,Brüksel’de havalimanına ardı adına düzenlenen iki canlı bomba saldırısı oldu. Saldırıdan kısa bir süre sonra başkentin merkezinde bulunan metro istasyonunda düzenlenen 2.intihar saldırısı şehirde kaos yaşanmasına sebep olmuştur. 31 kişinin yaşamını yitirdiği, 300’e yakın kişinin de yaralandığı saldırıyı IŞİD üstlenmiştir. IŞİD örgütünün medyaya yansıyan ve dünya genelinde ses getiren en son saldırısı ise, Irak’ta düzenlenen yerel bir futbol maçının kupa töreni sırasında gerçekleştirdikleri intihar saldırısı oldu. Saldırıda, çoğunluğu genç sporcu ve taraftarlardan oluşan 65 kişinin yaşamını yitirdiği ve 60’tan fazla kişinin de yaralandığı belirtilmiştir. Geçtiğimiz ay bir diğer canlı bomba saldırısı ise Pakistan’ın Lahor kentinde gerçekleşti. Paskalya dolayısı ile kutlamaların yer aldığı bir lunaparkta düzenlenen intihar saldırısı sonucu 29’u çocuk ve çoğunluğu kadından oluşan en az 72 kişi yaşamını yitirmiş 340 kişi de yaralanmıştır. Hristiyan dinine mensup kişilerin kutlama yaptığı lunaparkın bilinçli olarak hedef alındığı iddialarının bulunduğu saldırıyı, Taliban örgütüne bağlı Cemaat-ul Ahrar grubu üstlenmiştir.

Terörün dil, din, cinsiyet ya da yaş ayrımı yapmadan etkisini arttırdığı şu günlerde, kişisel güvenliğimizi korumak birinci öncelik haline gelmiştir. Özellikle canlı bomba saldırılarında maalesef büyük bir artış görülmüştür. Bu bağlamda, canlı bomba profilinin tespit edilmesinde, kendiniz ve çevrenizdeki insanların hayatlarını kurtarmanızda önemli rol oynayabileceğini düşündüğümüz bazı önemli bilgileri bu ayki bültenimizde paylaşmak istedik.