2016 Yılı Ocak Ayı Güvenlik Değerlendirmesi

2015 yılının sonlandırdığımız geçtiğimiz ay içerisinde, hem ulusal hem uluslararası boyutlarda birçok terör saldırısı gerçekleşti ve gündem haberlerinde yerini aldı. Uzun süredir çatışma ortamının devam ettiği Cizre ilçesinde bir uzman çavuş, teröristlerin roketatarlı saldırısı sonucu şehit düştü. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçeleri ile Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bölücü terör örgütü üyelerine yönelik sürdürülen operasyonlarda, 18 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirilirken, bu olaydan bağımsız olarak Şırnak’ın İdil ilçesinde hendek ve barikatların bulunduğu Yeni Mahalle’de meydana gelen LPG tüpü patlamasında 3 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine bölgede güvenlik güçleri ile teröristler arasında çatışma yaşandı. Tüm bu olayların yanısıra Türk Silahlı Kuvvetleri, Cizre’nin 3 stratejik bölgesinde terör örgüt PKK’ya karşı operasyon düzenleyerek, bir teröristi daha etkisiz hale getirdi. Olaylar esnasında Şırnak valiliği tarafından Cizre ve Silopi’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ederken ilçeden silah ve patlama sesleri yükselmeye devam etti ve yoğun çatışmalar yaşandı. Durum üzerine ilçeye giriş ve çıkışlar kapatıldı. Öte yandan, ilçeden ayrılmak isteyen bazı vatandaşlara terör örgütü üyelerinin izin vermediği, teröristlerin bazı evleri ateşe verdiği kayıtlar arasında yerini aldı. Ülke gündemi sıcaklığını korurken Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yeniden sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından bu durumu protesto etmek amacıyla toplanan kitleye polis havaya ateş ederek ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Grubun da polise taşlı saldırıda bulunması üzerine çıkan olaylarda iki kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Bu olaylar ardından, Bitlis’te PKK’lı teröristlerce el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 1 askerin şehit olduğu ve 9 askerin yaralandığı öğrenilirken, Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki çatışmalarda yanarak ağır hasar gören Kurşunlu Camii yakınlarında tuzaklanan bir bombayı etkisiz hale getirmeye çalışan Haydar Çetin adlı polis memuru, uzaktan açılan ateşle şehit düştü.

Ülke gündemi sıcaklığını korurken, benzer saldırı haberleri küresel basında da yer almaya devam etti. İstihbarat merkezlerinin edindiği bilgilere göre, IŞİD’in intihar timini Libya üzerinden İtalya’ya gönderdiği ve saldırı hazırlığında olduğu öğrenildi. Suriye‘de, kontrolü altındaki çatışma bölgelerine yönelik koalisyon güçlerinin hava saldırıları sonrasında misilleme eylemlerine başlayan, Paris‘te eş zamanlı eylemlerle son yılların en büyük terör saldırısını düzenleyen terör örgütü IŞİD‘in, yılbaşı ya da yeni yıla yakın günlerde Avrupa‘da büyük bir eylem hazırlığı yaptığı öğrenildi. IŞİD‘in son dönemde eylemlerinin arttırması nedeniyle çatışma bölgelerindeki faaliyetlerini yoğunlaştıran istihbarat birimleri, örgütün henüz Avrupa‘da yerleri tam olarak belirlenemeyen kiliselerle, eğlence amacıyla toplanılan yerleri hedef aldığı ve intihar saldırısı düzenlemeyi amaçladığını bildirdi.

Afganistan’ın Kandahar kentinde Taliban adlı terör örgütünün, Kandahar havaalanı kompleksine saldırı düzenlediği kaydedildi. Saldırı ardından çıkan çatışmalarda 10 asker, 2 polis ve 38 sivil olmak üzere ölü sayısının 50’ye ulaştığı bildirildi. Bakanlık, 37 kişinin yaralandığını ve 11 Taliban militanının da öldürüldüğünü belirtti. Tüm bu olayların yanısıra, basına yansıyan ABD’nin California eyaletinin San Bernardino kentindeki bir engelli merkezinde maskeli 3 saldırganın uzun namlulu silahlarla gerçekleştirdiği saldırı haberi ile gündem sarsıldı. Olayda 14 kişi hayatını kaybederken 18 kişinin de yaralandığı, edinilen bilgiler arasındaydı. Saldırıyı gerçekleştirdikten sonra siyah bir araçla olay yerinden kaçmaya çalışan saldırganların yolunun polis tarafından kesildiği ve çıkan çatışmada, 2 saldırganın öldürüldüğü belirtildi. Bu saldırılar dünya genelinde etkisini sürdürürken, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) Somali’nin başkenti Mogadişu’da görev yapan bir personelinin silahlı saldırıda öldürüldüğü öğrenildi. BMMYK’dan yapılan açıklamada, “Amina Noor Mohamed” isimli personelin, içinde bulunduğu araca ateş açılması sonucu hayatını kaybettiği ifade edildi. Silahlı saldırıda başka bir insani yardım kuruluşu için çalışan ve aracı kullanan kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi.

Ne yazık ki ulusal ve uluslararası boyutlarda mücadele ettiğimiz terör olayları dur durak bilmeden devam etmekte. Bu bağlamda, teröristlerin gerçekleştirmeye çalıştığı halka korku salarak düzeni ve huzuru bozma amaçlarını gerçekleştirmelerine göz yummak ve karşı koymamak, huzur ve barış ortamının sağlanmasında büyük engel teşkil etmektedir. Bu sebeple etrafımızda olup bitenlerin farkında olmamız ve birer birey olarak gerekli hassasiyeti göstererek bilinçlenmemiz, toplumsal düzenin korunması açısından büyük önem arz etmektedir.