İntihar Bombacısının Karakteristik Özellikleri

Her yerde işaretler vardır. Uyarılar ve bildiriler, halka, terörist saldırı gerçekleştirerek herkesin hayatını tehlikeye atabilecek şüpheli kişilere dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatmaktadır. Bu uyarılar, şüpheli kişiler konusunda dikkatli olunması gerektiğini anlatırken, şüpheli bir insanın neye göre şüpheli sınıflandırıldığı kriterlerden bahsetmemektedir.
Neredeyse herkes en az bir kez tuhaf davranışta bulunmuştur. Tuhaf bir davranışta bulunan herkesten şüphe duyulursa, genel olarak bir paranoya içine girilebilir ve hiçbir tehdit içermesede en ufak bir normal dışı harekette bulunan herkes ihbar edilebilir. Ancak, potansiyel teröristlerle ilgili bilgi sahibi olan ve kalabalık arasında ne görmeleri, neye dikkat etmeleri gerektiğini bilen kişiler, yakındaki bir tehlikenin farkına varma, önlem alma ve durumu gerekli yerlere ihbar etme konularında diğer insanlardan bir adım önde olacaktır. İntihar bombacıları her kültürden veya milliyetten olabilir.Sadece belli bir etnik köken veya milliyet ile sınırlamak yanlıştır.
Genel Özellikler
Amerika gibi bazı ülkeler intihar bombacılarının tek bir ortak özelliği olmadığını söylerken, 1993’ten bu yana, 242’si 2000 senesinden sonra gerçekleşen 300 kadar intihar saldırısıyla karşılaşan İsrail ise intihar bombacılarının bazı genel profil ve karakteristik özellikleri olduğunu söylemektedir. Bunlar;
 İntihar bombacılarının %32’si en az lise mezunu ve %25’ten fazlasının lise sonrası eğitim geçmişi var.
 İntihar bombacıları aylar boyunca beyinlerini yıkayan eğitimler alıyorlar.
 İntihar bombacılarının çoğunluğu bekar. Bazılarının eşleri ve çocukları var.
 İntihar bombacılarının çoğunluğu 17-23 yaş arası erkeklerden oluşurken, kadınlar, çocuklar ve yaşlı erkekler de intihar saldırıları gerçekleştirmişlerdir.

Bir kadın tarafından yapılan ilk intihar saldırısı 2002 yılında Wafa İdris isimli 27 yaşında dul ve sağlık görevlisi olarak çalışan bir kadın tarafından gerçekleştirilmiştir. Daha yakın bir tarihte, Reem Raiyshi isimli 22 yaşında ve iki çocuk annesi bir kadın, İsrail ve Gazze sınırında intihar saldırısı gerçekleştirmiştir. Çeçen örgütler tarafından gerçekleştirilen saldırıların çoğunun kadınlar tarafından gerçekleştirildiği bilinmektedir. Çeçen kadınların dini ideolojiler yerine, Rusya ile olan çatışmalarda kaybettikleri akrabaları ya da arkadaşlarının öcünü alabilmek için bu saldırıları gerçekleştirdikleri düşünülmektedir. İntihar bombacılarının yaklaşık %15’i 24-48 yaşları arasındadır. Fakat sayısı tam olarak bilinmese de çocuklar ve yaşlı kişiler tarafından gerçekleştirilen intihar saldırıları da bulunmaktadır.

Genel Tutum-Davranış
İntihar bombacılarının genel davranışları şu şekilde belirtilmiştir;
 Gergin ya da dalgın görünebilirler veya boş bakabilirler.
 Konsantre olmuş ve odaklanmışlardır. Sözlü veya başka bir yolla bir iletişim kurulmaya çalışıldığında yanıt veremeyebilirler.
 Kalabalığın içine karışmaya çalışırlar. Diğer insanlarla karşılaştırıldığında bulundukları ortama uymayan garip hareketlerde bulunabilirler.
 Yetkili kişilerin dikkatini çekmekten kaçınırlar. Eğer etrafta bir güvenlik görevlisi varsa, ona görünmemeye çalışırlar.
 İçlerinden dua okuyor ve bunu yaparken dudaklarını oynatıyor olabilirler. Ancak bu tip davranışlar kulaklıkla telefonda konuşan kişilerin davranışlarıyla karıştırılabilir. Aradaki farka dikkat etmek gerekir.
 Saldırgan bir olayın sonrasını, ilerisini düşünmeden hareket eder. Örneğin, tek yön bilet alabilir ya da yaptığı bir alışverişte para üstünü almayabilir.

Kalabalığı veya etraftaki engelleri aşarak belli bir nesneye veya hedefe doğru yürür. Hedef, görüş mesafesi içindeyse, fazlaca konsantre olmuş ve odaklanmış şekilde doğruca hedefe doğru yürürler.
 Alt gövdenin rahat hareket edememesi bedenin üst kısmının dimdik olmasına sebep olabilir. Bunun sebebi de vücuda bağlanan patlayıcı mekanizmadır. Fakat bomba sırt çantasına yerleştirildiyse vücudun duruşunda bir gariplik olmayabilir.
 Normal ve sıradan görünebilmek için sakalları veya saçları yeni kesilmiş olabilirler. Yeni traş edilmiş deride güneşe direk maruz kalmadığı için bariz şekilde cilt tonu farklılıkları olur.
 Cennete gideceğini düşünen eylemci daha güzel kokarak gitmeyi istediği için, yoğun şekilde parfüm kokuyor olabilir.
Genel Görünüm
Saldırganın görünümü ve kıyafetleri muhtemel bir saldırının haberini verebilir. Aşağıda belirtilen şekilde giyinen kişilere dikkat edilmelidir;
 Mevsime uymayan kıyafetler giyen kişiler. Mesela sıcak bir havada kalın mont giyen biri.
 Vücuduna göre fazla bol kıyafetler giymiş kişiler. İntihar bombacıları üzerlerindeki patlayıcıları saklamak için bol kıyafetler giymeyi tercih ederler.
 Saldırgan sırt çantası, çanta veya bavul taşıyor olabilir.
 Tetikleyici buton genelde yumruk içinde saklanır. Zamanlayıcı, telsiz, cep telefonu veya bubi tuzağı mekanizması gibi alternatif tetikleme yöntemleri de kullanabilirler. Saldırganın yakalandığı, öldürüldüğü ya da vazgeçtiği durumlarda suç ortağı olan başka birisi de bombayı uzaktan patlatabilir.
 Aşırı kilolu görünüm. Çoğu bombanın etrafına, patladığında tahribat etkisinin yükselmesi için şarapnel parçaları, çivi, vida, bilye gibi ufak metal parçalar yerleştirilir. Bunlar da patlayıcının boyutunu büyütür. Kilolu bir vücudu fakat zayıf bir kafası olan kişilere dikkat edilmelidir.

Canlı bomba saldırılarında, saldırıyı düzenleyen teröristin kılık-kıyafet ya da hal ve hareketlerinden tespit edilmesi daha mümkün olabilir. Fakat araçla düzenlenen bombalı saldırılarda bu tespit daha da güç bir hal almaktadır. Her ne kadar güç olursa olsun, hayati öneme sahip dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir;
 Aracın olağandışı bir şekilde yere yakın olması
 Bu durum, aracın içerisinde ağır yük oluşturacak bir patlayıcıya işaret edebilir.
 Aracın camlarının aşırı derecede karartılmış olması
 Bu durum, aracın içerisinde bulunan patlayıcının görünmesini engellenme amacına işaret edebilir.
 Aracın çevresine olağandışı / garip bir koku yayması
 Bu durum, direkt olarak araç içerisinde bulunan bir patlayıcıya işaret edebilir.
Bir saldırgandan şüphelenildiğinde ya da tespit edildiğinde, hemen müdahale edilmemeli, etraf mümkün olduğunca boşaltılmalı ve kolluk kuvvetlerinden yardım istenmelidir. Eğer tahliye imkanı yoksa sağlam bir duvarın veya bariyerin arkasına saklanıp tehlikenin geçmesi beklenmelidir. Çünkü intihar bombacısı yakalansa ve etkisiz hale getirilse bile uzaktan bombayı patlatıp görevi tamamlayacak başka kişiler de olabilir.
Son zamanlarda halk, terör saldırısı riskine daha fazla maruz kalmaktadır. Teröristler hedef olarak, bombayı patlattıktan sonra ölü sayısının fazla olacağı, kalabalık yerleri seçmektedirler. Vatandaşlardan beklenilen, dikkatlerini üst düzeyde tutmaları ve şüphelendikleri durum ve kişileri olası saldırıların engellenmesi adına bildirmeleridir. Bireyler olarak bilinçlendikçe, kötü niyetli kişi ve olayların tespit edilip engellenmesi konusunda kolluk kuvvetlerine yardımcı olabiliriz.