İyi Güvenlik Personeli İşi Neden Bırakıyor?

Güvenlik sektöründeki en büyük problemlerden birinin, işi bırakan güvenlik personeli olduğu ne yazık ki inkar edilemez bir gerçek. Öyle ki; bu durumun yıllık oranı %100, hatta daha küçük firmalar için bu oran %300-400’e kadar yükselebiliyor. İşten çıkan bir personelin yerine yenisinin getirilmesi süreci, işe alım için gerekli olan yoğun evrak işi, personel eğitimi ve deneyimsiz personelin yaptığı hatalar gibi can sıkıcı birçok maliyeti de beraberinde getiriyor. Bu nedenle, deneyimli güvenlik personelinin elde tutulması ve işten çıkma oranının düşürülmesi, şirketlerin servis kalitesini yükseltmek ve giderlerini azaltmak açısından çok önemli bir hal alıyor.
ABD’de özel bir firma tarafından 2014 yılında yapılan bir araştırmada, sektörde bulunan güvenlik personelinin %58’i o yıl içerisinde iş değiştirmeyi planladığını belirtmiş. Sebepleri ise şu şekilde sıralanmıştır;
Personelin %45’i terfi etme şanslarından memnun değil. Bu memnuniyetsizliği engellemek için alınacak aksiyon, işe alım mülakatlarından başlamalıdır. Personeli daha yakından tanımak, kariyer planlarını birlikte planlamak ve personelin şirketinizde istediği noktaya gelmesi için hedefler koymak, size büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Personelin %39’u iş ve özel hayat dengesinden memnun değil. Bu konu ile ilgili personelin genel yorumu, yoğun ve uzun mesai saatlerinden dolayı iş hayatının özel hayatın önüne geçtiği yönünde. Mesai planlamasını personelin ihtiyacı olanı karşılayacak ve fazlasını vermeyecek şekilde planlamak bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Unutmayın! Personelden alacağınız performans, personelin işi ile ilgili ne kadar mutlu olduğuyla doğru orantılıdır.

Personelin %37’si üst yönetimin ulaşılabilir olmadığını düşünüyor. Personelin işi bırakmasının bir diğer sebebi de sorunlarını paylaşacak bir muhatap bulamaması. Personel yaşadığı sorunlar hakkında konuşacak bir yönetici bulabilmeli. Aksi takdirde personel işi bırakma noktasına gelebiliyor.
Öncelikle, personeli başarılı olacakları şekilde pozisyonlandırmalı ve takdir edildiklerini ve değerli olduklarını hissettirmelisiniz. Bazı çalışanlar aldıkları ücret yüzünden işlerini bırakırlar. Fakat birçoğu, işlerini, şirket ve müdürleri tarafından yeteri kadar takdir görmedikleri için ya da şirket tarafından memnuniyet sağlanmadığı için bırakıyor. Örneğin, personele sürekli olarak aynı rutinde ve sıkıcılıkta bir iş verilirse, personel nihayetinde işi bırakacaktır. Personele, şirketinizde gelişim gösterebileceği şansa sahip olduğunu, terfi için fırsat olduğunu ve kariyer amaçlarını karşılayabilecekleri alanlar olduğunu göstermeniz gerek.

İyi ve kaliteli personel;
Personelin tutkusunu körelttiğinizde,
Personele kendisini kanıtlayacak fırsatı vermediğinizde,
Personelin yaratıcılığını göz ardı ettiğinizde,
Personelin gelişimine katkıda bulunmadığınızda işten çıkacaktır.

Güvenlik personeli, patronu ya da yöneticileri tarafından değer görmediğini kolayca anlamaktadır. Personel sadece para kazandıran bir maliyet tablosu gibi muamele görürse, çalışanların fikir ve düşünceleri duyulmaz ya da şirket personel için yatırım yapmaz ise çalışan da şirkete karşı hiçbir şekilde sadakat beslemeyecek ve başka bir iş fırsatı yakaladığı an işi bırakacaktır.

İyi ve kaliteli personel;
Personele sesini duyurma fırsatı vermediğinizde,
Personele değer vermediğinizde,
Personele liderlik yapmadığınızda işten çıkacaktır.

Bu saydıklarımıza ek olarak; güvenlik personeli, ortaya çıkardığı iyi işin fark edilmesini beklemektedir. Kaliteli bir güvenlik personeli, hizmet verdiği müşteri ile iyi bir ilişki içerisinde olup, yaşanan problemlere karşı yaratıcı çözümler bularak, iş tanımını genişletmektedir. Bu durumun yöneticiler tarafından fark edilmemesi ve yapılan işin ödüllendirilmemesi güvenlik personelini hayal kırıklığına uğratmaktadır. Bununla birlikte; personel kendisinin ve yaptığı işin önemsenmediğini düşünecektir. İyi ve kaliteli personel;

Personelin sağladığı katkıyı fark etmediğinizde,
Personele sorumluluk vermediğinizde,
Personel ile ilgili herhangi bir bağ kurmadığınızda işten çıkacaktır.

Aslında son belirttiğimiz maddeyi en önemli kriter olarak adlandırabiliriz. Personele vaatlerde bulunup yerine getirmez,onlara karşı bir bağ geliştirmez iseniz personel de size karşı hiçbir sorumluluk ve sadakat beslemeyecektir. Personelin başarısına yatırımda bulunun ve personelin kendini değerli hissedeceği ilişkiler geliştirin. Bu sayede personel de size karşı daha güven duyacaktır ve şirketinin kendisine verdiği değerin farkında olduğundan dolayı işini uzun süre yapma isteğine sahip olacaktır.