2016 Eylül Ayı Güvenlik Değerlendirmesi

Temmuz ayında yaşanan darbe girişiminin etkileri OHAL ilanı altında yaşanmaya devam ederken, Ağustos ayını, özellikle ülkenin Doğu bölgesinde terör olaylarının had safhada gerçekleştiği bir ay olarak geride bıraktık. Neredeyse her gün çatışma ya da patlama olayının yaşanması ile sıcaklığını koruyan gündem, ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan silahlı ve roketatarlı saldırı ile kelimenin tam anlamıyla sarsıldı. PKK’lı teröristlerin Şırnak’ta askeri aracın geçişi sırasında yola yerleştirdikleri patlayıcıyı infilak ettirmesi sonucu; 9 asker yaralanmış ve 4 asker de şehit düşmüştür. Bu saldırının yaşandığı gün, Mardin şehrimizde de yine PKK terör örgütü tarafından bir saldırı daha düzenlenmiştir. Polis memurlarını taşıyan servis aracına yapılan bombalı saldırıda, 2 sivil vatandaş ile birlikte 1 polis memuru yaşamını yitirmiştir. Servis aracının güzergahı üzerindeki yola bırakılan bomba yüklü araç ile gerçekleştirilen saldırıda çok sayıda polis memuru ve vatandaş yaralanırken, yetkililer çevrenin savaş alanına döndüğü şeklinde yorumlarda bulunmuştur. PKK, aynı gün içerisinde benzer bir saldırı yöntemini kullanarak Diyarbakır kentinde de 5 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olmuştur. Hedefin yine polis servis aracı olduğu saldırıda birçok sivilin ve polis memurunun yaralandığı açıklanmıştır. PKK bu saldırıların ardından, aynı gün içerisinde Elazığ ve Bitlis kentlerinde düzenlediği bomba yüklü araç saldırıları ile toplamda 9 güvenlik görevlisinin şehit düşmesine ve 200’ün üzerinde kişinin de yaralanmasına yol açmıştır. Terör örgütü PKK, geçtiğimiz ay içerisindeki en yıkıcı bombalı saldırısını Şırnak kentinin Cizre ilçesinde düzenlemiştir. İncelenen görüntülerde yaklaşık 10 ton civarında patlayıcı kullanıldığına inanılan saldırı, patlayıcı yüklü kamyonun Polis Çevik Kuvvet Müdürlüğü binasına girmesi ile gerçekleşmiştir. Saldırı sonucu 11 polis memuru şehit olurken, yaklaşık 80 kişi de yaralanmıştır.

Ülke gündemini sarsan bir diğer terör olayı ise Artvin kentinde konvoy halinde ilerleyen siyasi lider Kemal Kılıçdaroğlu’na düzenlen suikast girişimidir. PKK terör örgütünün düzenlediği açıklanan saldırının, roketatar kullanımı yolu ile düzenlenmek üzere iken tespit edilmesi büyük bir kaosun önüne geçmiştir. Tespitin üzerine çıkan çatışmada, bir asker şehit olmuştur. Ülkede saldırıların etkisi sürerken bir diğer saldırı haberi de Gaziantep’ten geldi. IŞİD terör örgütünün üstlendiği saldırıda 54 kişi yaşamını yitirirken yaklaşık 60 kadar sivil de yaralanmıştır. Sokak üzerinde bulunan kına gecesi etkinliğine karşı düzenlenen saldırının, 12-14 yaşları arasında bir canlı bomba tarafından gerçekleştiği açıklanmıştır.
Ülkemizde olduğu gibi yurtdışında da terör tüm hızıyla devam etmektedir. Afganistan’ın başkenti Kabil’de geçtiğimiz ay silahlı saldırganlar tarafından kaçırılan iki profesörün çalıştığı Amerikan Üniversitesi, bu defa saldırının direkt hedefi olmuştur. Üniversite baskınını patlayıcılarla başlatan iki saldırgan, 7’si öğrenci 13 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olmuştur. Taliban terör örgütünden oldukları düşünülen saldırganlar, 10 saat süren çatışma sonucu ölü ele geçirilmiştir.
Ülkemizde devam etmekte olan OHAL uygulaması ve Doğu bölgelerinde yürürlükte olan bölgesel sokağa çıkış yasaklarına ve yoğun güvenlik önlemlerine rağmen, terör tüm hızıyla kanlı yüzünü göstermeye ve sayısız can almaya devam etmektedir. Bu bağlamda, çevrenizde bulunan şüpheli kişi ya da araçlara karşı ihtiyatlı bir tutum sergilemenizde ve güvenlik bilinci ile hareket etmenizde hayati bir önem olduğunu belirtmek isteriz.