Bombalı Saldırı Anında Yapılacaklar

Aşağıda bahsedeceğimiz hususlar, tavsiye niteliğinde olup konuyla ilgili uzmanların analizleri,görüşleri ve bir patlama ile ilgili temel bilimsel verilerden derlenmiştir.

Saldırının gerçekleştiği esnada ne kadar zor olursa olsun sakin kalmanız, belki de sizi hayatta tutacak en önemli unsur. Unutmayın! Saldırı anında size yardımcı olacak tek kişi sizsiniz. Eğer çevrenizde devrilen ya da çöken bir yapı varsa; sağlam bir masa ya da bir obje bularak kendinizi koruma altına alın. Pencerelerden ya da üzerinde ayna veya cam dekor bulunduran mobilyalardan uzak durun.
İntihar saldırılarında, patlamanın etkisi çiçek buketi şeklinde genişleyen bir şok dalgası yaratmaktadır. Bu nedenle patlamanın gerçekleştiği anda, vücudunuzu etrafa saçılan şarapnel parçalarından korumak adına yere yatarak korunmanız son derece hayati bir öneme sahip olabilir.
Ağzınızı sürekli açık tutun ve sık aralıklarla kısa kısa nefes alın. Şaşırtıcı olsa da, patlamanın en ölümcül tarafı ısı ya da şarapnel parçaları değil, patlamadan ortaya çıkan şok dalgasının yarattığı aşırı basınçtır. Şok dalgası sesten hızlı bir süratte dolaştığından dolayı; akciğer, böbrek ve bağırsak gibi vücudumuzun hava ile dolu organlarını ölümcül şekilde etkilemektedir. Bu etkileşim ani şekilde iç kanamaya yol açmaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz nefes alma tekniği bu durumun önüne geçmek için son derece etkili bir yöntemdir.
Eğer saldırıdan dolayı moloz yığını altında kaldıysanız; ağzınızı bir kıyafet ya da mendille kapatın. Kurtarma ekiplerinin sizi duyabilmesi için boru ya da duvarlara vurarak iletişim kurmaya çalışın. Başka bir seçeneğiniz olmadığı sürece kesinlikle bağırmayın. Çünkü bağırdığınız an büyük miktarda tozu içinize çekeceksiniz ve bu durumda hali hazırda zor olan nefes alışınızı daha da zor duruma sokacaktır.
Saldırı sonrasında herhangi bir yaralanmaya maruz kalmadıysanız, tehlikenin geçtiğine emin olana kadar güvenli olduğunu düşündüğünüz yerden çıkmayın. Ayrıca geçmişte yaşanan birçok bombalı saldırıda; ilk patlamanın insanları aksi yöne yönlendirmek için kullanılan ses bombasından kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Bunun nedeni aksi yönde kargaşa ve daha çok kalabalık yaratarak asıl bombayı patlatıp daha çok can kaybına yol açmaktır.Bu nedenle bulunduğunuz bölgeden uzaklaşırken; kalabalık alanlardan, sahipsiz araç veya kamyonetlerden, hasar görmüş binalardan ve toplu taşımadan kesinlikle uzak durmalısınız.
Ne yazık ki bombalı saldırılar, ülkemizin hem batı hem de doğu bölgelerinde her geçen gün günlük hayatın bir parçası haline gelmekte. Bu basit ve genel adımları uygulamanın, size hayati anlamda yardımı dokunacaktır.
Ve umarız ki bu adımların hiç birini uygulamak zorunda kalmazsınız.