2016 Yılı Haziran Ayı Güvenlik Değerlendirmesi

Mayıs ayı boyunca terör örgütleri ile devam eden çatışmalar sonucu, birçok sivil ve kolluk kuvveti maalesef yaşamını yitirdi. Ülkemizin doğusundan batısına çeşitli patlama olayları yaşanması tansiyonunun had safhaya taşınmasına sebep oldu.
14 Mart 2016 tarihinden bu yana yaşanan çatışmalar sonucu, neredeyse her gün şehit haberi alınan Mardin’in Nusaybin kenti ile ilgili basına yansıyan görseller, şehirdeki yaşam alanlarının da neredeyse yok olduğunu kanıtlar nitelikteydi.Ülke genelinde geniş güvenlik önlemleri altında geçirilen 1 Mayıs etkinliklerine gölge düşüren olay ise; IŞİD terör örgütünün Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlediği bombalı saldırı oldu. 20’yi aşkın sivil ve kolluk kuvvetinin yaralandığı olayda 2 polis memuru da şehit oldu. PKK’nın, Diyarbakır Dicle’de bulunan Jandarma komutanlığına yaklaşık bir ton patlayıcı kullanarak, ayrıca, Dicle Bulvarı üzerinden geçen askeri konvoya da 200 kg patlayıcı kullanarak ve Tanışık isimli köyde yaklaşık üç ton patlayıcı kullanarak düzenlediği bomba yüklü araç saldırıları, ülke gündemini farklı bir boyuta taşıdı. Saldırılarda, siviller ve kolluk kuvvetlerinden oluşan toplam 20 kişinin yaşamını yitirdiği ve 70’ten fazla kişinin yaralandığı belirtilmiştir.
Van ve Hatay şehirlerinde de yine kolluk kuvvetlerine yönelik bombalı saldırılar gündemdeydi. Hatay’da, içinde ceset bulunan bir teknede, kolluk kuvvetlerinin yaptığı inceleme esnasında bombalı saldırı gerçekleşmiştir. Van’da ise teröristlerin yol üzerinde durdurup kundakladığı 10 tane tıra, askerlerin müdahalesi esnasında bombalı saldırı gerçekleşmiştir. Tuzak kurularak düzenlenen saldırılar sonucunda 7 asker şehit olmuştur.

Bursa’da bulunan Ulu Cami Meydanı’nda düzenlenen canlı bomba saldırısı ise, geçtiğimiz ayın bir diğer sarsıcı olaylarındandı. TAK örgütünün üstlendiği saldırıda, intihar saldırganın zamanlamada yaptığı hata sebebiyle, kimsenin yaşamını yitirmemesi en sevindirici haber oldu.

Bir diğer bombalı saldırı ise, İstanbul’un Sancaktepe semtinde gerçekleşti. PKK mensubu teröristler tarafından askeri konvoyun geçişi sırasında, bomba yüklü araç infilak ettirilmiş ancak herhangi bir can kaybı yaşanmamıştır.

Ülkemiz bombalı saldırılar ile yoğun bir dönem geçirirken, benzer saldırılar IŞİD tarafından uluslararası platformda gerçekleştirilmiştir. IŞİD örgütünün, Irak’ın başkenti Bağdat’da yerel futbolseverlerin toplanarak futbol maçlarını izlediği futbol temalı bir kafeye yapmış olduğu silahlı saldırı sonucu 14 kişi yaşamını yitirmiştir. Bu saldırının yankıları devam ederken, yine başkentte bulunan başka bir bölgede, pazar ve çarşı gibi yoğun noktalara yapılan üç ayrı bombalı saldırı sonucu toplamda 90’dan fazla sivil yaşamını yitirmiştir. IŞİD’in gerçekleştirdiği ve uluslararası basına yansıyan son bombalı saldırısı ise Suriye’de gerçekleşti. İki ayrı kentte düzenlenen, ikisi intihar saldırısı olmak üzere toplam 7 bombalı saldırıda 100’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği belirtilmiştir.
Yayınlanan her sayımızda değindiğimiz üzere, ne yazık ki terör olayları, bombalı saldırılar, can ve mal kayıpları yaşanmaya devam ediyor. Terörün ve şiddetin, herhangi spesifik bir kesimi hedef almadığı, dil, din, ırk ve lokasyon gözetmeden gerçekleşmeye devam ettiği bilinen bir gerçektir. Bu bağlamda toplumun her kesiminin bilinçlenerek, bu tür olaylara karşı kişilerin kendini donatması hayati bir öneme sahip olacaktır.