2015 Yılı Kasım Ayı Güvenlik Değerlendirmesi

Ülke genelinde 2015 yazından beri süregelen terör olayları, ne yazık ki geçtiğimiz ay da devam etti. Ankara’daki barış mitingi sırasında iki canlı bombanın gerçekleştirdiği intihar saldırısı, 102 kişinin yaşamını yitirmesine, 250’den fazla insanın da yaralanmasına yol açarken, ülke tarihinin de en kanlı terör saldırısı olarak kayıtlara geçti. Dünya genelinde de ses getirirken saldırı sonrası başlatılan geniş güvenlik operasyonları sonucu, saldırının sorumlusu olarak IŞİD gösterilmiş ve birçok şehirde gözaltına alınan canlı bombalar, ülkede saldırıların devam edeceği endişesini yaratmıştır.

Ülkenin doğu ve güneydoğu kesimi de terör olaylarına tanıklık etmiştir. Diyarbakır kentinin çeşitli ilçe ve mahallelerinde sokağa çıkma yasağı uygulanmasının ardından, güvenlik güçleri ile PKK mensubu teröristler arasında çıkan çatışmada 4 terörist ölü olarak ele geçirilmiştir. Batman kentinde de yine PKK ile yaşanan çatışmalar sonucunda 4 tane terörist yaralı olarak ele geçirilmiştir. Mardin’de ise terörle mücadelenin boyutu daha çarpıcı bir hal almıştır. Şehir genelinde uygulanan sokağa çıkma yasağı esnasında düzenlenen operasyonlarda; 21 teröristin etkisiz hale getirildiği ve 2800 kg patlayıcının ele geçirildiği yetkililer tarafından açıklanmıştır.

Ekim ayının sonlarına doğru seçim sürecine yaklaşılmasından dolayı, toplumun genelinde terör saldırılarının azalacağı öngörülüyordu. Fakat beklenenin aksine, saldırılar, ay sonuna kadar devam etti. Diyarbakır kentinde askeri konvoya yapılan mayınlı saldırı, Van kentinde jandarma karakoluna yapılan bomba yüklü ve roketatarlı saldırı, Şırnak’ta güvenlik güçlerine yapılan silahlı saldırı, Hakkari’de askeri operasyon sırasında çıkan çatışma ve Tunceli’de askeri konvoya yapılan bombalı saldırı ile birlikte toplamda 39 asker yaralanmış ve 6 asker ise şehit düşmüştür.

Terör,uluslararası platformda da ne yazık ki aynı şekilde devam etti. Somali’nin başkenti Mogadişu’da hükümet yetkililerinin konakladığı bir otelin yakınlarında meydana gelen bombalı saldırıda 11 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıyı üstlenen Eş-Şebab örgütü, saldırının yapıldığı lokasyonu, devlet yetkililerini hedef aldıklarından dolayı, bilinçli olarak otel çevresinde seçtiklerini belirtmiştir. Nijerya’da ise Boko Haram, Ekim ayının son haftasında 4 ayrı canlı bomba saldırısı düzenlemiştir. Boko Haram’ın Ekim ayı boyunca gerçekleştirdiği canlı bomba saldırıları ile yaşamını yitirenlerin sayısı 120 kişi olarak açıklanmıştır. Yemen’de ise yönetimdeki hükümetin ofis olarak kullandığı otele, yönetim karşıtı gruplar tarafından yapılan roketatarlı saldırıların sonucunda 20 asker yaşamını kaybetmiştir.

Ulusal ve uluslararası anlamda etkisini devam ettiren terör, zaman, mekan, din, dil ya da ırk gözetmiyor. Bu nedenle terör ile ilgili göz önüne alınması gereken en önemli nokta, teröre ve terör olaylarının gerçekleşmesine karşı varsayımda bulunulmaması gerçeğidir. Dolayısı ile amacı toplumu yıldırıp bireylere korku yaşatmak olan terörizme karşı daha gerçekçi yaklaşmak ve bu duruma karşı bilinçlenerek yaşamın her anında güvenlik bilinci ile hareket etmek büyük bir önem taşımaktadır.